Coneix la trajectòria de Quique Orts com a jugador i entrenador. També coneix el que pensa sobre el bàsquet de formació i el federat

Coneixem un poc més a Quique Orts

Categories: Entrevistes
Hui entrevistem a Quique Orts, entrenador del Sènior Autonòmic del nostre club, sabem que són moltes les persones que tenen ganes de conéixer-te un poc més i saber el que penses sobre aquest món que ens apassiona tant com és l'esport de la cistella. Hola Quique, com estàs?

Quique: Hola, molt bé, encantat de poder participar de nou a la web del club.

CBG: Abans que res, ens agradaria saber un poc més la teua trajectòria tant de jugador com d'entrenador.

Quique: Uff , doncs la veritat és que m’has fet pensar . A la meua época ,per dir-ho d’alguna manera , no teniem la sort de començar a formar part d’un equip a edats tant primerenques com ara , amb 6 o 7 anys . Recorde començar a jugar amb un equip federat siguent cadet de primer any allà pe’l any 91 . Aquest va ser el primer equip cadet que és va formar a Xàtiva.

No vaig arribar a jugar sense línea de tres com deia Antonio Castillo, però el que si recorde jugar alguna temporada amb la regla del 1+1.
Després d’aquest primer any vaig seguir a les categories de formació del Club Bàsquet Xàtiva  fins arribar a senior i jugar uns quants anys al primer equip del club.
1991/92 C.B. Xàtiva cadet . 1992/93 C.B Xàtiva cadet . 1993/94 C.B. Xàtiva juvenil. 1994/95 C.B. Xàtiva juvenil. 1995/96 C.B Xàtiva sub-21. 1996/97 C.B Xàtiva sub-21. 1997/98 C.B Xàtiva Sènior B i Sènior A. Des de la temporada 1998/99 fins la temporada 2006/07 C.B Xàtiva  Sènior A.  2009/10 C.B Genovés Sènior Zonal.
Després d’açó i estar un any desvinculat del bàsquet , a la temporada 2008/09 va començar la meua etapa com a entrenador del Club Bàsquet Genovés .


CBG: Interesantíssim currículum!! jejeje Segur que més d'un no el coneixia tant detallat, al menys un servidor no.

Acaba una llarga i intensa temporada amb el primer equip, com resumiries la tercera temporada de l'equip en Autonòmica?

Quique: Difícil molt difícil. Com tu bé dius llarga i dura més que intensa diria jo . Tot i que no ho pareixia quan va començar la pretemporada ,manteníem pràcticament el mateix grup de gent de l’any anterior , teniem tres dies d’entrenament , comptàvem de nou amb Joaquin Herencia per a tota la temporada , vam reforçar les posicions que creiem més febles i a més a més eixíem al grup B d’autonòmica (desplaçaments més curts i comodes que als anys anteriors ,quan estàvem al grup C on tots els equips menys nosaltres eren de la provincia d’Alacant).

Amb totes estes circumstàncies i com no podía ser d’una altra forma, vam fer una gran pretemporada amb una molt bona càrrega d’entrenaments tant física com técnica-tàcticament  i comencem la lliga amb un partit guanyat amb prou facilitat .Però a partir d'eixa primera jornada va canviar tot i vam començar a tenir infinitat de baixes durant pràcticament tota la temporada. Hem estat quasi tot l’any entrenant  amb 5,6 jugadors i anant als partits amb un màxim de 7,8 comptant a algun jugador del senior B o del junior . Així que se'ns ha fet molt complicat el poder competir durant tota la temporada.

Al final, als últims 6,7 partits  hem anant recuperant jugadors i hem fet l’esforç d'intentar mantenir la categoría, hem tingut opcions fins practicament l’última jornada, peró ha sigut massa tard.

En fí molt complicat el poder treballar i poder dur una temporada avant  amb tant pocs jugadors tant als entrenaments com als partits.


CBG: A nivell personal, com t'has vist com a entrenador? quines coses has après i quines altres t'agradaría millorar?

Quique: Si et refereixes a esta temporada amb el sènior , la veritat és que es poden traure poques conclusions, parlant-ho amb algun dels jugadors veterans de l’equip, m’haguera agradat tenir menys problemes de quantitat de jugadors a aquestes dos temporades i comprovar fins on poguera haver arribat com a entrenador.

Si és als anys que porte com a entrenador, la veritat és que quan vaig començar a entrenar i després de jugar tants anys, amb molts i diferents companys i entrenadors hem pensava que ho sabia tot del bàsquet , però amb el temps i poc a poc hem vaig adonar que no tenia ni idea de ser entrenador, crec que fa uns tres anys vaig començar a ser, un poc, entrenador de bàsquet. Encara que tot el món no pensa igual ,a mi m’han servit molt els cursos d’entrenador, apart de mai deixar de formar-me , d’escoltar i aprendre dels que saben realment d’açò.

Coses que millorar, tot, mai és sap prou de res a la vida i en el bàsquet és igual i a més a més en la gran evolució que ha tingut este esport als últims anys amb els seus nous  mètodes d’entrenament. Una de les coses que més m’obsessiona és millorar les meues reaccions durant els partit amb els jugadors. Crec que eixes  reaccions vaig controlant-les prou, encara que aquest any he tingut un parell d’aquestes situacions no controlades per mi amb l’equip sènior i aixó és lo principal a millorar i sobretot si treballes també en categories de formació.

CBG: Entrenes també als equips de la cantera Infantil Roig i Aleví Femení, quines són les diferències d'entrenar a un equip sènior respecte a entrenar a equips de formació?

Quique amb membres del club i el jugador Guillem VivesQuique: Sabent que hi haura gent que estiga d’acord i gent que no amb mi, et vaig a donar la meua opinió i com jo actue o crec que deuria  de ser, el que no vol dir que estiga en la raó. En formació busques la forma de millorar tots i cada un dels jugadors/es, intentant que quan arriben a ser jugadors/es sèniors tinguen el màxim coneixement del joc possible, hi ha que mirar sempre pe’l bé del xiquet o xiqueta i oblidar-se del del teu benefici com a entrenador, moltes vegades has de sacrificar victòries pel benefici dels jugadors/es, mirant més al futur del jugador que al present . En formació al meu entendre no val guanyar de qualsevol manera.


En un equip sènior, hi ha que guanyar, per tant canvia la forma de tractar els jugadors ,eres un poc més egoísta, utilitzes les qualitats que ha adquirit cada jugador durant la seua formació, més per al teu benefici i el de l’equip, que per al del jugador. Al igual que també intentes buscar tant les  “trampes “ que et permet el reglament , com les que et permet la tàctica.

Com veus encara que siga el mateix esport ,no té res a veure el fet d'entrenar en formació a un equip sènior.

A mi personalment , hem cau el món als peus veure equips minis, infantils ,cadets amb infinitats de carencies técnic-tàctiques tant individuals com col·lectives entrenats com si foren un equip sènior, no sé si se m’entén...


CBG: Crec que tots els que et llegim t'entenem a la perfecció i espere que estes paraules teues facen reflexionar a més d'un entrenador de formació. Al menys és la nostra humil opinió.

A dia de hui, quin és el futur de Quique Orts de cara a la pròxima temporada?

Quique: No crec que canvie molt a les passades temporades . Del que si estic completament segur és que continuaré entrenant en formació i si pot ser en minis millor que millor, és una categoria que m’encanta. M’agradaria continuar amb el treball que hem començat David i jo amb l’aleví femení, mai havia entrenat un equip totalment femení i la veritat és que ens ho estem passant d’alló més bé.

En quant al sènior, la veritat es que deurien de canviar molt les coses per a que continue com a entrenador del primer equip, encara que no hi ha res clar. Ens tindrem que sentar a parlar amb els jugadors i la directiva i a partir d'ahí decidir el que farem.


CBG: Molt bé Quique, canviem de tema però no d'esport, sabem que segueixes l'NBA, com veus aquesta temporada? quins són els teus pronòstics per als playoff?

Quique: Hem pareix que és una bona época per a la NBA, Golden State han trencat tots els records existents a la lliga, Stephen Curry, San Antonio ha fet la millor temporada a la seua historia, a part d’haver molt bons equips tant a l’oest com a l’est.

En quant al meu favorit, Golden State, crec que s'ho han guanyat durant aquestos dos últims anys, encara que no hi ha que deixar de costat a San Antonio o Cleveland (arriben al play off en el seu millor moment de la temporada, i a més a més tenen un equipàs) o inclós Oklahoma que ja ha aconseguit guanyar un partit de la seua serie a casa de San Antonio.

CBG: Moltes gràcies Quique i enhorabona per l'inmens treball que fas en el nostre estimat club. I esperem prompte llegir les teues cròniques i els teus comentaris en la nostra web. Fins prompte.

Quique: Moltes gràcies, tot un autèntic plaer el poder pertenéixer a aquest gran club que tantes bones coses m'ha aportat durant aquestos anys.


Fotos: CBG
Comentaris
Comentaris
Captcha